ریتم آهنگ

ادوات موسیقی

هر وسیله ای که بتوانیم با استفاده از آن موسیقی و صوت تولید کنیم ساز و یا جزء ادوات موسیقی به شمار می‌رود. سازها و تجهیزات موسیقی در انواع مختلف دسته بندی می شوند:

سازهای زهی مانند تار، سنتور، کمانچه، گیتار، ویلون، قانون، تنبور، رباب

سازهای بادی مانند ساز دهنی، شیپور، ساکسوفون، ترومپت، ابوا، توبا، فلوت، کلارینت، نی انبان، نی، هورن، ملودیکا

سازهای کوبه ای مانند دف، دایره، تنبک، طبل، مثلث، سنج، تومبا، تمپو

سازهای صفحه کلیددار مانند پیانو، ارگ، کلاوسن، آکوردئون

سازهای الکترونیک مانند ارگ برقی، درام الکتریک، سینتی سایزر، کیبورد، گیتار الکتریک، گیتار بیس، سه‌تار الکتریک

پیانو

نام پیانو ابتدا پیانو فورته (از ریشه Piano et forte و gravicembalo col piano e forte) و به معنی ملایم (پیانو) و صدای بلند و رسا (فورته) بوده است. پیانو جزء سازهای صفحه کلیددار و معروفترین آنها است.

فشردن کلید(کلاویه) های پیانو و در نتیجه برخورد چکش های مخصوص با سیم های موجود در جعبه داخلی آن باعث تولید صدا می شود. البته صفحه صدا نیز در چگونگی کیفیت صدا موثر می باشد. پیانو دارای بالاترین دامنه صوتی در میان سازهای معمول است.

کیبورد

کیبورد هم جزء سازهای کلید دار و کلاویه ای موسیقی است که گاهی به اشتباه به آن ارگ هم می گویند.

کیبورد را می توان به سیستم کامپیوتر، بلندگو، میکروفون، پدال پیانو متصل کرد. علاوه بر این قابلیت تنظیم کلاویه ها و سرعت ریتمِ آهنگ، ضبط، تنظیم گام و .. را دارد.

گیتار

گیتار یک ساز زهی است که معمولا شش رشته دارد. به طور معمول با دو دست یا انگشتان یک دست نواخته می شود. صدای ارتعاش سیم ها به صورت آکوستیک یا با استفاده از محفظه خالی گیتار (در گیتار آکوستیک) یا از طریق آمپلی فایر الکتریکی یا یک اسپیکر تولید می شود.

اجزای گیتار شامل سردسته، خرک، هد، فرت، پیچ Truss Rod، دسته، پاشنه، بدنه، پیکاپ، سیم ها و .. می باشد.

گیتارها در انواع مختلف گیتار الکتریک، گیتار بیس، گیتار کلاسیک، گیتار آکوستیک و .. عرضه می شوند.

سازهای زهی

سازهای زهی سازهایی هستند که صدا در آنها از طریق لرزش زه، تار یا سیم ایجاد می شود. سازهای زهی در دو نوع زخمه ای و مرکب هستند. تولید صدا در سازهای زخمه ای از راه زخمه زدن با انگشت یا مضراب می باشد.

از سازهای زهی زخمه ای ایرانی می توان به تار، سه تار، بربط، چنگ، تنبور و ... اشاره کرد.

کمانچه، قیچک، کمانچه آلتو و از این قبلی نیز جزء سازهای زهی کمانه ای ایرانی به شمار می روند.

سازهای زهی زخمه ای در موسیقی غرب، چنگ، گیتار و از این دست هستند. از سازهای زهی کمانه ای نیز می‌توان به ویلن، ویلولا، کنترباس اشاره کرد.

سازهای بادی

سازهایی مانند فلوت، ابوا، کلارینت، ساکسوفون، ترومپت، توبا و از این قبیل سازهای بادی نامیده می شوند. در این سازها با دمیدن هوا می توان صدا ایجاد کرد.

این سازها به دو نوع بادی چوبی و بادی برنجی تقسیم می شوند و این تقسیم بندی در طرز تولید صدا در دهنی سازها تاثیر می گذارد. به عنوان نمونه فلوت جزء سازهای بادی چوبی است ولی ممکن است بدنه آن از فلز باشد.

درامز و پرکاشن

درام یا درامز (Drum) به معنی طبل و ساز کوبه ای به شمار می رود. معمولا به صورت مجموعه ای از طبل ها و سنج ها است که با هم یک ساز واحد را تشکیل می دهند.

این ساز با استفاده از ابزارهایی مانند چوب های مخصوص و پدال های موجود در پایه سازها اجرا می شود و در موسیقی های جاز، پاپ، راک و .. مورد استفاده قرار می گیرد.

اجزای آن شامل طبل بزرگ، طبل کوچک، تام-تام، سنج اسپلش و .. است.

پرکاشن همان سازهای کوبه ای است که با ضربه زدن اجرا می شود. در واقع درامز عضوی از دسته پرکاشن ها می باشد. سازهای کوبه ای ایرانی مانند تمبک، دف و از این قبیل، سازهای کوبه ای آفریقایی مانند تومبا و شبیه آن، جزء سازهای پرکاشن و جدید محسوب می شوند که برقی هم هستند. مثلث و سازهای مکمل مانند آن نیز پرکاشن هستند و بعضی از مدل ها نیز قابلیت استفاده از فلش دارند که می توان با آن، آهنگ را منتقل کرده و تک نوازی کرد.

تجهیزات جانبی ادوات موسیقی

ساز و ادوات موسیقی هم مثل بسیاری از وسایل دیگر نیاز به تجهیزات جانبی دارند. خصوصا اگر نیاز به تعمیر یا تقویت داشته باشند.

از جمله این تجهیزات جانبی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سیم گیتار
  • کیف گیتار
  • تیونر گیتار
  • پیکاپ
  • پایه کیبورد
  • کابل رابط