آمپلی فایر یا بطور خلاصه آمپ، به دستگاهی گویند که برای تقویت سیگنالهای ضعیف استفاده می شود. تفاوت آن ها در میزان یا درجه تقویت آن می باشد و برای تفکیک آنها از دسته بندی بر اساس توان تقویت کنندگی آنها استفاده می شود. آمپ ها کاربردهای متفاوتی داشته و در جاهای متفاوت و با اندازه و توان های متفاوت بکار می رود.
همانطور که می دانید صدای تولیدی در هر دستگاه صوتی به تنهایی قابل شنیدن نمی باشد. دستگاه، صدا را به آمپلی فایر فرستاده تا طی چند مرحله تقویت و تفکیک سازی به بلندگوها در هر کانال ارسال شود.
در کل آمپلی فایر به دستگاهی گفته می شود که کیفیت صدای خروجی دستگاه شما را افزایش می دهد، ممکن است در برخی از مراکز عمومی دیده باشید که صدای بلندگو ها بسیار کم کیفیت هست یا قطع و وصل می شود که نشان از کیفیت کم صدا دارد، ولی با استفاده از آمپلی فایرها این مشکل حل می شود و صدای مورد نظر قبل از اینکه به بلندگو فرستاده و منتشر شود، توسط آمپلی فایر صدا تقویت شده و سپس به بلندگوی مورد نظر ارسال می شود که باعث می شود کیفیت صدا در حد بالا و بدون قطع و وصلی باشد و نویز آن نیز اصلاح شود، از آمپلی فایر ها در سیستم های قدرتمند خودرو نیز استفاده می شود که هر فردی بر روی ماشین خود، سیستم صدایی نصب می کند، این آمپلی فایر ها هم در کنار آن باید تهیه و نصب شوند که صدا بدون افت کیفیت و بدون هیچگونه نویزی اجرا شود.
همانطور که در بالا نیز به آن اشاره شد وظیفه اصلی آمپلی فایر ها تقویت صدا می باشد. به عنوان مثال شما یک فلش مموری دارید که آهنگ های مورد نظر شما داخل آن است و می خواهید آن را در سیستم ماشین پخش کنید در ابتدا این اطلاعات و آهنگ ها از روی حافظه فلش خوانده می شوند، و بعد از آن اطلاعات و دیتا ها از حالت دیجیتال خود به حالت آنالوگ تغییر می یابند، و به کمک ابزار ها و فیلتر هایی مانند آکولایزر های مختلف، تقویت و بهینه شده و در نتیجه آماده پخش بر روی سیستم صوتی می شود، ولی مشکل اساسی و مهم این است که با وجود این کار هایی که توسط سیستم انجام می شود باز دیتای مورد نظر برای پخش شدن صدا به صورت عالی، ضعیف می باشد و می تواند با مقداری زیاد کردن صدای آهنگ شاهد نویز و افت کیفیت صدا هم باشیم، در اینجا می باشد که تقویت کننده های صدا وارد عمل می شوند تا این مشکل را حل کنند. پس بطور کلی و خلاصه وظیفه و کاربرد اصلی آمپلی فایر ها تقویت سیگنال های صوتی بلندگو ها به خصوص سیستم های صدای ماشین ها می باشد.
در بخش قبلی در مورد تقویت کننده های صدای سیستم ماشین توضیحاتی داده شد، کاربرد تقویت کننده های صدای سیستم خانگی نیز کارایی مانند آمپلی فایر ها یا تقویت کننده های سیستم های خودرو را دارند، ولی یک فرق اساسی و مهم آنها در میزان تقویت صدای مورد نظر می باشد، به طور کلی تقویت کننده های صدایی که برای خانه و مراکز عمومی استفاده می شود، باید قدرتمند تر از تقویت کننده های سیستم ماشین باشند و دلیل آن هم بزرگ بودن محل مورد نظر می باشد، زیرا محیط ماشین، یک محیط کوچکی می باشد و با کمی تقویت صدا، مشکل کاربر مورد نظر از نظر کیفیت صدا برطرف می شود، ولی در محیط هایی که طول و متراژ آن بالای 150 متر می باشد، مسلما به تقویت صدای بیشتری هم نیاز می شود زیرا نیاز به زیاد کردن صدا در آن محیط بیشتر است و در نتیجه برای جلوگیری از افت صدا به دستگاه های تقویت کننده صدا، با قدرت بالایی نیاز می باشد.
همانطور که در بخش قبلی نیز گفته شد برای سیستم ماشین و سیستم خانگی تقویت کننده های جداگانه ای استفاده می شود و باید در انتخاب نوع آمپلی فایر دقت کنیم و آن را بر طبق آن کاربردی که می خواهیم استفاده کنیم، تهیه کنیم، به عنوان مثال اگر شما قصد تقویت صدای سیستم ماشین را دارید باید یک تقویت کننده صدای ضعیف تری نسبت به آن کسی که می خواهد یک تقویت کننده برای یک خانه سیصد متری تهیه کند خریداری فرمایید، عدم توجه به این نکته باعث می شود که آن کارایی که از آمپلی فایر خود انتظار داشتید را نبینید، مثلا اگر آمپلی فایر مخصوص ماشین را برای سیستم های خانگی تهیه کنید نتیجه بسیار منفی و ضعیف خواهد داشت و با کمی افزایش صدا، شاهد افت صدا حتی با وجود آمپلی فایر خواهید شد و بلعکس اگر امپلی فایری مخصوص سیستم خانگی را برای ماشین نصب کنید، شما فقط می توانید از حداکثر 20 درصد قدرت آمپلی فایر خود استفاده کنید و از جهتی دیگر استفاده تقویت کننده صدای نامناسب برای سیستم ماشین، باعث از بین رفتن کارایی بلندگو های سیستم ماشین در طولانی مدت می شود.
امروزه از تقویت کننده ها در تمام مراکز عمومی اعم از بانک ها، فرودگاه ها، ایستگاه های مترو، فروشگاه های بزرگ و حتی در مواردی در مراکز شهر و پیاده رو ها برای تقویت صدا استفاده می شوند، زیرا به دلیل وسعت این مکان ها، استفاده از تقویت کننده های صدا بسیار ضروری و لازم می باشد و بدون آنها بلندگو ها هیچ ارزشی در مراکز عمومی ندارند زیرا کیفیت آنها بسیار پایین می شود، به غیر از استفاده تقویت کننده های صدا در مکان های عمومی و خیابان ها، در اکثریت مراسم های جشن عروسی و تولد نیز از این سیستم ها برای بهبود کیفیت صدا استفاده می شود، با استفاده از تقویت کننده های صدا می توانید کیفیت آهنگ ها را در حد بسیار زیادی بالا ببرید، همچنین با انتخاب مناسب دستگاه تقویت کننده صدا، می توانید میزان طول عمر و کارکرد بلندگوهایتان را نیز بالا ببرید، زیرا فشاری که بر اثر صدای زیاد به بلندگو ها بر اثر انتخاب نامناسب تقویت کننده صدا، وارد می شود به مرور زمان باعث پاره شدن بلندگوها می شود.
آمپلی فایر می تواند قدرت خروجی از سیستم پخش شما را افزایش دهد. در بعضی وسایل صوتی مانند ساندبار و سینمای خانگی، امپلی فایر به صورت داخلی و در بعضی دیگر از وسایل مانند سیستم صوتی خودرو به صورت بک سیستم مجزا استفاده می شود. آمپلی فایرها به چهار صورت تک، دو کانال، ۴ کانال و یا ۶ کانال طراحی می شوند. ۲ کانال برای ساپورت کردن از یک جفت باند، ۴ کانال برای ساپورت کردن از یک جفت باند و یک ساب ووفر ( البته می توان از ۲ آمپلیفایر ۲ کانال هم استفاده کرد)، ۶ کانال برای ساپورت کردن از ۲ جفت باند و یک عدد ساب ووفر یا یک باند جفتی و دو عدد ساب ووفر.
میزان یا درجه تقویت آمپلی فایرها با هم متفاوت می باشد و معمولاً برای تفکیک آنها از دسته بندی بر اساس توان تقویت کنندگی آنها استفاده می شود. آمپلی فایر ها کاربردهای متفاوتی داشته و در جاهای مختلف با اندازه های متفاوت و توان های متفاوت بکار گرفته می شوند.
صدای تولیدی توسط هر دستگاه صوتی به تنهایی قابل شنیدن نیست. بنابراین صدا باید به آمپلی فایر فرستاده و طی چند مرحله تقویت و تفکیک سازی شود، سپس به بلندگو ها در هر کانال ارسال شود. خروجی آمپلی فایر با بلندگو ها باید یکسان باشد.